Cambrils aumenta en 2 millones de euros su presupuesto para 2020

Noticias

Ya tenemos Presupuestos 2020

Nos suben IBI y basuras. Recordemos que el IBI se sube por el aumento del valor catastral que solicita el propio Ayuntamiento

En palabras del regidor de Hacienda, Sr. Gila, se ha rebajado la deuda. Pues ni por esas, no hay manera de que los ciudadanos podamos disfrutar de una rebaja de impuestos

Y que no nos vengan con las consabidas “milongas” de que es para el bien de la ciudad y de la ciudadanía

Tengo muchas dudas, demasiadas, en que estos presupuestos sean tan beneficiosos para la ciudadanía. No me los creo

Després de la roda de premsa de presentació del pressupost per a l’any 2020, ahir al matí, es va celebrar el ple extraordinari d’aprovació inicial del mateix. A l’inici de la sessió, el regidor d’Hisenda –Jaume Gila– va ser l’encarregat de fer una àmplia i exhaustiva presentació de les xifres del pressupost. La proposta de l’equip de govern però, no va rebre el vistiplau dels tres grups de l’oposició. Tant PP, com PSC i Cs van votar en contra i van carregar contundentment. L’oposició va criticar qüestions com: «la falta de prioritats, no tenir un calendari clar, la manca de visió política i no tenir un projecte de ciutat clar» i que, «simplement es dediquen a gestionar el dia a dia».

Un moment de la sessió plenària d’ahir

David Chatelain (PP): «Mai aquest poble ha tingut els carrers i voreres en tal mal estat, amb un nivell de degradació tan profund»

El portaveu del PP –David Chatelain– va ser un dels més crítics en la seva intervenció. Segons va dir, «és difícil que un pressupost funcioni quan no hi ha estratègia política que l’avali. L’absència d’un projecte de ciutat impedeix per força establir les prioritats per a aconseguir els objectius que cerca. La primera conseqüència de la falta de lideratge fa que el consistori es limiti a gestionar el dia a dia. El problema a Cambrils és que no sols no hi ha un projecte de l’equip de govern respecte a la ciutat, sinó que tampoc gestiona de manera eficient el dia a dia». Chatelain també va criticar que el document de pressupost es presenti a dia 17 de febrer quan hauria d’haver entrat en vigor el dia 1 de gener.

El regidor popular es fa referir a «l’esforç de contenció fiscal que no s’ha vist recompensat més que en la ràtio d’endeutament. En la seva història recent, mai aquest poble ha tingut els carrers i voreres en tal mal estat, amb un nivell de degradació tan profund; mai s’han aconseguit els nivells de brutícia que advertim als carrers; mai s’han vist unes zones verdes pitjor mantingudes; mai s’han vist, fora dels moments en què aquesta casa estava pràcticament en fallida, retards tan dilatats en els pagaments a empreses i associacions. Difícilment podem fins i tot recordar tants problemes amb la il·luminació d’àmplies zones I tot l’exposat és sens dubte degut a l’acció del govern municipal, incapaç d’adoptar solucions efectives amb perspectiva de futur, i a uns pressupostos anuals simplement orientats a la gestió del dia a dia. I el que és pitjor, ni tan sols escolta propostes, fins i tot aprovant mocions, i acceptant al·legacions, que després oblida aplicar». En aquest punt, Chatelain va recordar les propostes que el seu equip va fer al pressupost de 2019.

Quant al pressupost de 2020, el portaveu popular va anomenar les set propostes que va presentar: «una reforma del sistema d’ajudes a emprenedors; la redacció del Pla Integral de Rehabilitació de Vials i Voreres; dotar de pressupost el projecte i construcció de la futura central d’autobusos annexa a l’estació ferroviària actual; revisar la il·luminació pública dels barris; preveure una partida per a la urbanització de l’espai que quedarà una vegada desmantellada l’antiga via del tren; la creació d’un parc infantil a la zona del Pi Rodó i, dotar de pressupost al departament d’informàtica». Segons Chatelain: «propostes coherents i treballades que són despatxades per les braves sense el major interès. El resum del pressupost és un increment de la pressió fiscal i una política de personal expansiva que tindrà conseqüències a mig termini».

Ana López (PSC): «Tothom té el seu regne de taifes i així no es pot treballar coordinadament»

Per la seva part, la portaveu del PSC –Ana López– va lamentar la impossibilitat del seu grup polític de donar suport als comptes municipals per aquest any 2020. I ho va fer, enumerant una llarga llista de greuges i buits que han detectat en el document. Per a López «els comptes municipals, tal i com es presenten, han deixat de ser una eina política per ser una eina comptable i administrativa» i va insistir que «el pressupost és l’eina bàsica amb la qual no únicament l’Ajuntament pot funcionar i prestar serveis, sinó també, de com es pot concretar un pla d’acció per l’any 2020 i per tant, posar en solfa la visió política que té el govern”. Però la regidora va lamentar que «a Cambrils aquest lideratge no es té ni es visualitza. Tothom té el seu regne de taifes i així no es pot treballar coordinadament”.

La portaveu socialista també va denunciar –com ja va fer en roda de premsa– que «al seu PAM no es visualitzen les prioritats del govern perquè no hi ha un calendari on es detallin quines accions s’iniciaran en breu, i quines seran les que es marquen a mig i llarg termini». López va criticar que, el primer pressupost d’aquest nou govern hagi acabat sent “un catàleg de serveis que l’Ajuntament està obligat a oferir a la ciutadania; sense una visió política del futur del municipi”, i ha insistit en “el menyspreu sistemàtic cap a l’oposició, demostrant una actitud de prepotència i supèrbia que unida al poc diàleg que practiquen fa que ens deixin exclosos de fer-nos nostres aquests comptes».

La portaveu socialista també ha trobat a faltar l’estratègia per combatre davallades d’ingressos. «Els impostos i taxes que depenen de l’activitat econòmica han anat a la baixa perquè es preveu una menor activitat econòmica. El govern, en canvi, no reacciona a aquesta previsió de recessió, aplicant contramesures de dinamització i incentius econòmics nous”. Ana López, finalment, va alertar sobre el poc esforç inversor en la millora de la imatge de la ciutat en general. «Diria que no surten gaire del despatx perquè mantenen la partida de reparació i manteniment de vies públiques; i rebaixen les partides per a emergències naturals, reparacions, maquinària i materials per parcs i jardins, tenint en compte les deficients existents en aquests aspectes, és del tot contradictori”.

Juan Carlos Romera (Cs): «Aquests no són els pressupostos que volen els cambrilencs»

Per part de Cs, el seu portaveu –Juan Carlos Romera– també va criticar el pressupost de l’equip de govern. Va lamentar que no s’hagués acceptat cap proposta presentada per l’oposició i va extreure que només sembla que hi hagi una prioritat: «pujar impostos». Segons Romera, «en aquest pressupost no es veu cap objectiu, cap eix fonamental. Quina és la seva prioritat? No hi ha cap calendari en els 500 punts que inclou el PAM. No hi ha res de nou ni cap acció que promocioni l’activitat econòmica a Cambrils. Només se’ls acut pujar impostos. Aquests no són els pressupostos que volen els cambrilencs: només els fan rascar la butxaca però no fan front als reptes del municipi». Romera també va lamentar que, «no tenen cap voluntat política d’arribar a acords amb l’oposició».

Jaume Gila: «Aquest projecte de ciutat no deu ser tant dolent quan incrementem en nombre de ciutadans, reduïm l’atur, reduïm el deute, incrementem l’activitat empresarial…»

En resposta a les crítiques de l’oposició, el regidor Jaume Gila va comentar que, «parlen que no hi ha estratègia de ciutat, però de projecte de ciutat sí en tenim i cadascú pot tenir la seva visió. Aquest projecte de ciutat no deu ser tant dolent quan incrementem en nombre de ciutadans, reduïm l’atur, reduïm el deute, incrementem l’activitat empresarial a Cambrils; tant malament no deu ser. S’ha fet una confecció acurada del pressupost i el més real possible, només recordo que l’any 2012, el pressupost inicial es va aprovar el 20 de març i el definitiu el 20 de maig. L’any 2013 es va aprovar el 15 de febrer i el definitiu el 26 de març. El pressupost és un document viu al qual hi podem incorporar partides; són realistes i per això tenim uns informes que els avalen».

El regidor de Promoció Econòmica –Oliver Klein– es va referir a la proposta de reforma d’ajudes a emprenedors (feta pel PP) i va comentar que, «vaig optar fer una política continuista perquè les ajudes ja estaven en vigor. Ja ho estem tramitant amb els emprenedors, i seran superiors a partir del 2022. L’objectiu és donar-les al conèixer al màxim». Klein també es va referir a projectes importants –que s’impulsaran aquest mandat– com la remodelació del Mercat Municipal de la Vila, la rambla de Jaume I i el carrer de Pau Casals. Per la seva part, el regidor de Serveis –Lluís Abella– va lamentar que, «sempre que parlen de l’espai públic sembla com si fos l’apocalipsi. És veritat que hi ha voreres que estan aixecades i s’està treballant en diversos punts. Quan arribin les inversions financerament sostenibles aniran cap a arreglar carrers».

Camí Mendoza: «Hem de ser realistes i responsables»

Finalment, l’alcaldessa –Camí Mendoza– va lamentar que, «avui, poc he sentit parlar d’ensenyament, ni de cultura ni del benestar de les persones. Estem presentant un pressupost de despesa ordinària, no d’inversió. Com a govern hem prioritzat l’atenció a les persones; evidentment que també volem inversions i millores, però tenim els recursos que tenim i hem de ser realistes i responsables»

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.