El PSC demana que l’Ajuntament assumeixi el 50% de l’augment de la taxa d’escombraries per evitar una pujada del 14% al rebut

Noticias

Desgraciadamente, esto de los aumentos, ya lo hemos comentado en otras ocasiones

Si del ejercicio anterior existe un superávit, porqué no les da la real gana de minorar las cargas de los vecinos?

Cabrearse es la única salida que nos queda, porque todos, absolutamente todos, gobiernan para adornarse, para sus partidos, para sus intereses personales

Entran ganas de no volver a votar nunca más, caemos como tontos y nos dejamos engañar

Roda de premsa del PSC, ahir al matí. D’esquerra a dreta: Josep M. Vallès, Ana López i Ingrid Duch 

El PSC de Cambrils va presentar, ahir en roda de premsa, les seves al·legacions a l’increment d’un 14% de la taxa d’escombraries previst per l’equip de govern de cara a l’any vinent. La seva portaveu –Ana López–, acompanyada dels regidors Josep M. Vallès i Ingrid Duch, va explicar que l’increment del cost del servei de la incineradora de Sirusa –un total de 610.000 euros– repercutirà únicament en el ciutadà i va demanar que l’Ajuntament assumeixi el 50% d’aquest augment. Segons va dir López, «nosaltres no estem d’acord en que es repercuteixi tot directament en la ciutadania quan el propi Ajuntament no s’implica en posar eines efectives per millorar la recollida d’escombraries; no explica a la població a què es deu aquest increment de la taxa i tampoc ha estudiat altres alternatives».

A la roda de premsa, la portaveu del PSC va comentar que, «no classificar bé les brosses es penalitzarà cada any més i hem de ser conscients que la regla de les tres ‘R’ –Reduir, Reutilitzar i Reciclar– és l’única forma d’arribar a aquest objectiu. De fet, les escombraries que es generen actualment a Cambrils tenen dues destinacions: la incineradora de Sirusa i la planta de reciclatge de Botarell. Fer un bon triatge de les diferents fraccions que fan cap a Botarell tenen bonificacions per a l’Ajuntament, és a dir, com millor es recicli a Cambrils més ingressos obté el consistori. Per contra, a la incineradora de Sirusa hi fan cap els residus que són rebuig i que s’han incinerar. Per tant, una major quantitat de tones que arriben a Sirusa suposa un major cost que ha de suportar l’Ajuntament. De fet, per a l’any vinent, puja el cànon de la incineradora. A més, a nivell ambiental, la incineració de residus és molt més contaminant.

 

 

Bonificar aquelles persones que facin servir la deixalleria

Des del PSC han proposat les següents mesures: que l’Ajuntament assumeixi un 50% de la pujada anual del cànon que representa 610.000 euros/any. D’aquesta manera, l’Ajuntament assumiria 305.000 euros i que l’altra part es repercuteixi als rebuts del contribuent. Una segona proposta és que s’apliqui una taxa diferenciada en funció de la generació estimada de residus, per exemple segons la superfície de l’habitatge. D’aquesta manera es proposa un increment d’entre el 5 i el 9% en funció dels metres quadrats de l’habitatge (tant al nucli com a urbanitzacions) i d’un 7% per a magatzems i locals comercials sense activitat, així com per a garatges de particulars que integrin un activitat cadastral independent.

La tercera proposa del PSC és bonificar a aquelles persones que facin servir la deixalleria, ja que redueixen la fracció de rebuig, que és la més contaminant. En aquest sentit es proposa aplicar una bonificació del 20% als habitatges que facin ús de la deixalleria tres vegades a l’any i d’un 25% si ho fan servir sis vegades o més. La intenció del PSC és millorar la gestió de la recollida selectiva, arribant al 60% del reciclatge correcte i sense impropis.

Per altra banda, la regidora socialista va proposar que es duguin a terme campanyes de sensibilització i conscienciació efectives i que es realitzin estudis per diagnosticar «on som, cap a on anem i cap a on volem anar». López va afirmar que «des de la signatura del nou contracte amb Secomsa es ve demanant aquest diagnòstic i, a dia d’avui, encara no en tenim notícies. S’hauria de realitzar una anàlisi dels costos reals de la gestió actual dels residus urbans, associada a dades de generació, recollida, separació i tractament que s’haurien d’analitzar amb criteris estadístics».

Deja un comentario, solo usuarios registrados

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.