En el último Pleno Municipal, entre otras muchas se tomaron varias decisiones que de una manera u otra nos afectan

Ya hemos ido informando del nuevo nombramiento de la Jefa Gabinete comunicaciones, no es preciso insistir más porque es demasiado escandaloso.

Sobre las Ordenanzas Fiscales, tres cuartos de lo mismo, a los que mandan se les llena la boca diciendo que queremos buenos servicios y no pueden hacerse sin los adecuados ingresos

Y sobre Secomsa, una muestra más de que la economía de los partidos está por encima de los intereses de los ciudadanos

Hay que acabar diciendo que la oposición se opuso a estas tres propuestas, pero, la mayoría manda, aunque a nuestro parecer manda muy mal

 En el segon punt de l’ordre del dia, el de donar compte dels decrets d’alcaldia, es va tornar a produir un extens debat sobra la designació de la nova Cap de Gabinet

Un moment de la sessió plenària, ahir al vespre, a la sala de plens

El ple ordinari del mes de novembre, celebrat ahir, ha estat, de moment, el més llarg del mandat. Amb una durada de 5 hores i mitja, el ple es va iniciar a les 6 de la tarda i va acabar a dos quarts de 12 tocats en una sessió maratoniana que semblava que rendís tribut al dirigent cubà Fidel Castro, mort fa pocs dies, i ben conegut pels seus discursos que duraven hores i hores. La llarga sessió plenària va donar moments ben curiosos com és el dels regidors sortint de la sala i retornant amb un got de cafè al de la regidora del PP, Carme Cros, aixecant-se de la cadira i quedar-se una estona dreta per tal de canviar de postura.

La designació de la nova Cap de Gabinet continua portant cua

Com ja era de preveure, el tema de la designació de la nova Cap de Gabinet, Aina Carod, havia de tornar a sortir al ple. En el punt número 2 de l’ordre del dia, el de donar compte dels decrets d’alcaldia, tots els representants dels grups de l’oposició van fer referència a aquesta designació. El primer a obrir foc contra aquesta designació va ser el regidor de l’Assemblea de Cambrils, Ivan Sanz, que va titllar d’obscurantisme el procés amb el que s’ha portat a terme aquesta qüestió i va qualificar aquest nou càrrec de “cinquè regidor” i va dir que ERC havia exercit una posició de força, “en la campanya electoral es parla de transparència, de fer les coses bé i això que heu fet no quadra amb el que dèieu llavors”. Sanz també va dir que esperava que la persona que ocupa aquest nou càrrec tingui ganes de fer molta feina, “que en tindrà molta” i va aprofitar per criticar el govern municipal i el “sentiment d’inoperància que desprèn”.
El regidor del PP, David Chatelain, va qualificar el nomenament de desafortunat i que “no li fa cap favor a la persona que s’ha nomenat, que em sembla una persona educada, formada i simpàtica”. Chatelain va recordar que el càrrec de Cap de Gabinet ja existia i que a principis d’aquest mandat es va desestimar i que aquesta substitució a meitat del mandat dóna a entendre que “no hi ha massa bona sintonia.”

Per la seva part, el regidor de Ciutadans, Imanol Rico, va fer incidència en què la notícia del nomenament d’aquest nou càrrec es va filtrar des del mateix equip de govern i que l’alcaldessa ho havia desmentit en públic, “han estat jugant tres setmanes a si era o no era. No dubto de la seva capacitat però a aquesta persona se li ha posat una pressió molt important al damunt. Vostès han polititzat el càrrec”.
El regidor de l’NMC, Oliver Klein, va manifestar que s’havia caigut en el mateix parany que en altres mandats, “nosaltres buscaríem un perfil més independent, atenent a que hi ha un pacte de govern de tres forces polítiques”. Referint-se a l’alcaldessa, Klein va dir “vostè deia que hi havia 4 o 5 currículums que optaven al càrrec i sembla que no, que només n’hi havia un”. Klein també va dir que la persona que havia ocupat el càrrec de cap de premsa fins ara feis una feina per tot l’ajuntament, “hauríeu de reconèixer l’error ja que heu tornat a posar un cap de gabinet com ja tenia la senyora Dalmau en l’anterior mandat”.

L’alcaldessa, Camí Mendoza, va agrair, primer que tot, el que s’havia dit sobre el perfil laboral de la persona designada al nou càrrec i va dir que s’havia escollit de la mateixa manera que s’havia fet amb l’anterior càrrec, “són càrrecs de confiança d’alcaldia”, va dir. Mendoza també va dir que s’havien fet els tràmits tal i com ho havia recomanat el secretari de l’Ajuntament i que l’elecció de la persona l’havia feta ella. Ivan Sanz va replicar per dir que “la pressió mediàtica a que s’ha sotmès aquesta persona no és bona. Les formes no han estat encertades”. Per la seva part, Oliver Klein va insistir en què no s’havia reconegut l’error d’haver nomenat, primer, una cap de premsa i que el govern també s’havia equivocat allargant tant aquest tema. L’alcaldessa va tancar el tema dient, en un to enigmàtic, “si algú hi ha posat pressió vostès ja saben qui”.

 S’aproven definitivament les ordenances fiscals per al 2017 amb tot l’oposició en contra

L’equip de govern va votar a favor de l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals i l’oposició va votar en contra

La sessió plenària celebrada el passat dimarts va aprovar definitivament les ordenances fiscals per al proper exercici de l’any 2017. El punt va ser aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern –ERC, CiU i PSC–, mentre que va rebre el vot contrari dels quatre grups de l’oposició: NMC, C’s, PP i l’Assemblea de Cambrils. Recordem que l’aprovació inicial de les ordenances fiscals es va fer en el ple de finals de setembre i, aleshores, C’s i l’AdC van votar en contra i l’NMC i el PP es van abstenir. La proposta presentada per l’equip de govern va ser la de congelar les principals taxes i impostos com l’IBI o la taxa d’escombraries.

El passat dimarts, el regidor d’Hisenda –Jaume Gila– va ser l’encarregat d’explicar i enumerar les diferents al·legacions presentades pels grups de l’oposició i de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda. En una exposició molt extensa, tal com va apuntar Gila, l’equip de govern només va considerar parcialment una al·legació de l’Assemblea de Cambrils i va modificar de 3 a 6 mesos el termini màxim pels ajornaments o fraccionaments de deutes d’import inferior a 600 euros. Aquesta va ser l’única al·legació acceptada d’entre totes les presentades.

En el torn d’intervencions de l’oposició, el regidor de l’AdC –Ivan Sanz– va criticar que l’equip de govern parla de justícia social i política social quan, segons va afirmar, “només s’afavoreix els bancs i els grans deutors en comptes de les famílies”. Per la seva part, el portaveu del PP –David Chatelain– va dir que es tractaven d’unes ordenances continuistes i que, des de l’equip de govern es podria haver tingut un gest amb el contribuent cambrilenc amb una mínima rebaixa de l’IBI. En una línia similar, el regidor de C’s –Imanol Rico– va afirmar que “hi ha marge per reduir la pressió fiscal”, especialment en dues taxes importants com són l’IBI i la taxa d’escombraries. Finalment, el portaveu de l’NMC –Oliver Klein– també va reclamar “un gest simbòlic” de rebaixa de l’IBI “com una bona carta de canvi”. Klein va titllar les ordenances com “una proposta continuista i no suficientment valenta”.

Altres temes aprovats

El Ple també va ratificar el decret d’alcaldia de nomenament de representants municipals al Comitè d’avaluació i seguiment del projecte del Pla de Barris de Cambrils, i va aprovar el text del conveni de col·laboració entre el Departament d’Ensenyament de la Generalitat i l’Ajuntament de Cambrils per realitzar activitats complementàries específiques derivades de la inadaptació del medi escolar en unitats d’escolarització compartida (UEC) per al curs 2016-2017.

Altres punts de l’ordre del dia van ser l’aprovació de l’annex al conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Cambrils i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) per la campanya arqueològica al jaciment del Cavet per un valor de 5.000 euros; del conveni de col·laboració amb l’empresa IDETSA de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i el Consell Comarcal del Baix Camp en matèria de foment de l’emprenedoria de l’any 2016 i de la IV Addenda al II Conveni entre la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Cambrils per a la gestió de l’Antena del Coneixement per 7.000 euros.

També es van aprovar les subvencions i el seu pagament a la Confraria de Pescadors de Cambrils per la seva col·laboració en activitats de l’any 2016 per un valor de 2.000 euros; a l’Associació Cultural Revista Cambrils per celebrar la commemoració dels 10 anys de posada en funcionament del diari digital per un valor de 1.000 euros; a l’Associació d’Antics Alumnes de la Salle per l’arranjament de les carrosses de la rua de la cavalcada dels Reis per 15.000 euros, i al V Congrés Mediterrani d’Eficiència Energètica i Smart Green Cities amb una aportació de 2.000 euros.

Rebutjada la moció de C’s sobre la supresió de sous i dietes a Secomsa CAmbrils després d’un intens debat

El regidor de Ciutadans, Imanol Rico, al costat dels regidors de CiU, al ple d’aquest passat dimarts

La moció presentada pel grup polític de Ciutadans al ple d’aquest passat dimarts sobre la “supressió dels sous i les dietes/indemnitzacions que reben els membres del consell d’administració de Secomsa Cambrils” va originar un debat posterior que en alguns moments va fer saltar guspires. El regidor de Ciutadans, Imanol Rico, i la regidora de CiU, Mercè Dalmau se les van tenir amb un intercanvi constant d’acusacions i de desmentiments. Posteriorment va ser el regidor de CiU, Joan M. Artigau, qui va mostrar el seu nerviosisme per les afirmacions que havia fet el regidor de Ciutadans i li va retreure de manera explícita un cop acabat el ple.

Supressió de sous i dietes de Secomsa Cambrils

La moció de Ciutadans feia, primer, una exposició de les condicions econòmiques establertes entre l’Ajuntament de Cambrils i el Consell Comarcal del Baix Camp, des de l’any 2004 fins ara, per a la prestació dels serveis de gestió de residus i de neteja viària del terme municipal. La moció també detallava les particularitats econòmiques del consell d’administració de Secomsa Cambrils que segons va dir el regidor Rico, “està format per 9 regidors de l’Ajuntament de Cambrils i són designats per la Junta General”. Rico va detallar els imports que cobren aquests membres, que són 460 euros per assistència al consell d’administració, els que en són vocals. A banda, els dos consellers delegats són un representant d’ERC i un altre del PSC i tots dos tenen una dedicació parcial per la qual se’ls remunera la quantitat de 5.250 euros. A continuació hi ha el vicepresident que percep un salari de 13.500 euros mentre que el president el percep per un valor de 16.500 euros. Rico va precisar que aquests dos darrers càrrecs representen a CiU i també va explicar que el cost de la Seguretat Social de les quatre persones que tenen una dedicació parcial ascendeix a 11.565 euros i que el cost anual d’aquest consell d’administració, convocant solament les sessions ordinàries, puja als 63.105 euros. En la moció, C’s també diu que hi ha altres regidors de l’Ajuntament que també formen part del consell d’administració d’Aparcam i d’Ingesòl i no reben cap remuneració per l’assistència a les seves sessions. Segons la moció, falten pocs mesos per a la finalització del conveni d’aquest servei de neteja urbana i recollida d’escombraries i l’equip de govern ha informat de la voluntat de renovar el conveni amb el Consell Comarcal i no treure a concurs aquest servei, “el més ètic per afavorir una elecció transparent i objectiva en la delegació d’aquest servei seria que les persones que tenen la potestat per decidir no rebessin un sol euro d’una de les empreses susceptibles de ser triada”. És per tot això que la moció de C’s demanava que “se sol·liciti al Consell Comarcal que suprimeixi els sous i les indemnitzacions del Consell d’Administració de Secomsa Cambrils SL i que l’estalvi de més de 60.000 euros que es produiria s’utilitzi per cobrir els serveis extres que s’estan ocasionant o bé ampliar els serveis necessaris”.

Obrir el debat sobre el cobrament de sous i indemnitzacions

Els altres grups de l’oposició es van mostrar favorables a obrir un debat sobre aquest tema. El regidor de l’AdC, Ivan Sanz, va començar la seva intervenció dient que també s’hauria d’eixamplar l’enfoc d’aquest debat als sous que es cobren als Consells Comarcals i a les Diputacions. Pel que fa als sous del consell d’administració de Secomsa Cambrils els va qualificar d’alts i es va mostrar partidari a que es modifiquin. Sanz també va precisar que “remunerar està bé ja que o sinó la gent amb pocs recursos no es podria dedicar a la política. Aquests sous, però, no s’ajusten a la realitat social. Tampoc hem de caure en el parany dels serveis públics i externalitzar-los al servei privat”.
El regidor del PP, David Chatelain, va dir que no estava en contra de que es cobri “sempre i quan les quantitats siguin les adequades” Per la seva part, el regidor de l’NMC, Oliver Klein, es va mostrar partidari de reduir a la mínima expressió aquestes remuneracions i va manifestar que els partits que tenen representants al Consell Comarcal ho poden batallar al si d’aquest organisme.

“Moció entre la demagògia i l’operació estètica”

Per part del govern municipal va parlar la regidora de CiU Mercè Dalmau que va dir, d’entrada, que la moció presentada per C’s se situava entre “la demagògia i l’operació estètica”. Dalmau va dir que Secomsa Cambrils depèn de la junta general de Secomsa i, dirigint-se al regidor Rico, “vostè forma part del plenari del Consell Comarcal i és allí on el seu vot té valor”. Dalmau també va dir que les remuneracions s’havien vist reduïdes i també va defensar que es remuneri la participació als consells d’administració per les responsabilitats que adquireixen els qui hi pertanyen.
Imanol Rico va respondre dient-li a Mercè Dalmau que no entenia perquè deia que la moció era demagògica i va dir que mentia, “jo no estic a l’organisme que té la capacitat de decidir això, jo no hi estic representat. La gent de Secomsa Cambrils és la que decideix el que es cobra”.
Tot seguit va venir la rèplica de la regidora Dalmau dient que el regidor l’havia acusat de mentir “i a mi em van ensenyar de petita que no havia de dir mentides i, a més, vaig estudiar a les Vedrunes. Els 60.000 euros que diu vostè surten de Secomsa i no de l’Ajuntament”. A partir d’aquest moment, les acusacions mútues de dir mentides van ser constants. Mercè Dalmau li va repetir diverses vegades que el pressupost de Secomsa Cambrils SL l’aprova Secomsa general i Imanol Rico ho negava reiteradament. Dalmau li va repetir en diverses ocasions que el proper 19 o 20 de desembre, que es quan el Consell Comarcal del Baix Camp aprova els pressupostos, ho veuria.
Finalment, la moció va ser rebutjada ja que l’equip de govern hi va votar en contra. A favor, va comptar amb els vots favorables de Ciutadans, AdC i NMC i el PP es va abstenir