Ordenances Fiscals

Noticias

El govern desestima le al-legacions a l’IBI i tira endavant les ordenaces fiscals per al 2016

“Aquí, el titular es bastante expresivo y refleja una parte importante de lo sucedido en el Pleno

La mayoría formada por el tripartito que gobierna Cambrils, no aceptó prácticamente nada”

Veïns mostrant cartells de rebuig contra la proposta d’IBI per al 2016, ahir al matí a la sala de plens

El govern municipal va aprovar, ahir al matí en un ple extraordinari, les ordenances fiscals per a l’any 2016. La proposta va rebre el suport de l’Assemblea de Cambrils, l’abstenció del PP i el vot en contra de l’NMC i de C’s. A la sessió plenària hi van assistir un grup de veïns de diferents associacions que, en el moment de la votació es van aixecar –alguns es van posar d’esquena als regidors– i van mostrar uns cartells de protesta per l’aprovació de les ordenances sense tenir en compte una rebaixa de l’IBI, tal com havien reclamat des de l’aprovació inicial de les ordenances, el passat 29 de setembre, fins ahir.

Es desestimen les al·legacions sobre l’IBI

El regidor d’Hisenda –Jaume Gila– va fer repàs de les 19 al·legacions presentades pels grups de l’oposició –NMC, PP i C’s–, Mariano Pérez com a representant de diferents entitats veïnals, Mar Costa, la FECAM (Federació d’Empresaris de Cambrils), el president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda –Eduard Farriol– i el president de l’Associació de veïns del Barri Antic, Ignasi Martí. Aquesta darrera però, no va ser valorada per haver estat presentada fora de termini.

Bona part de les al·legacions rebudes durant el període d’exposició pública es van centrar en l’IBI, demanant una rebaixa. En línies generals, el PP plantejava una rebaixa d’un 2% de l’IBI, l’NMC demanava una rebaixa d’un 3% de l’IBI, mentre que els veïns demanaven que l’IBI s’equiparés a l’IPC. Totes les al·legacions sobre l’IBI van ser desestimades per l’equip de govern. Pel que fa a l’IBI, el regidor d’Hisenda –Jaume Gila– va recordar que si no s’hagués optat per incrementar un 10% el tipus impositiu, l’Ajuntament deixaria de recaptar 1,6 milions d’euros i es reduiria la capacitat de matenir alguns serveis i ampliar-ne d’altres. També va apuntar que Cambrils té el tipus impositiu més baix d’entre les deu poblacions més importants de la demarcació de Tarragona. Per altra banda el regidor va defensar que aquestes ordenances permetran tirar endavant un pressupost més social.

La resta de les al·legacions van demanar modificacions en d’altres taxes com en la taxa de recollida d’escombraries, en la llicència d’obertura d’establiments, en la taxa d’estacionament de vehicles en determinades zones, la llicència de construcció, instal·lacions i obres, entre d’altres. Més enllà de modificacions en la redacció de les Ordenances, cal assenyalar que, a excepció de l’IBI, la resta de taxes i impostos queden congelats. El regidor d’Hisenda també va recordar que es mantenen les bonificacions, subvencions i exempcions per tal d’ajudar a les famílies més desfavorides, ampliant-ne algunes taxes de la cartera de serveis socials que preveu la possibilitat de reducció de tram de nivell d’ingressos i fins i tot, l’exempció, en funció de la valoració feta pels treballadors socials.

Targeta d’abonament d’empresa

Per altra banda, una de les mesures acceptades per l’equip –a proposta del PP i de la FECAM– és una targeta d’abonament per estacionar en zones blaves sense necessitat de treure un tiquet per a vehicles d’empresa. El regidor Jaume Gila va apuntar que per fer-ne ús cal complir una sèrie de requisits com tenir la seu social a Cambrils, no tenir cap deute pendent i estar al corrent del pagament al padró de vehicles. El cost d’aquesta targeta serà de 100 euros anuals.

Vot favorable de l’AdC

En el torn d’intervencions, el regidor de l’AdC –Ivan Sanz– va anunciar el seu vot favorable, però “un vot condicionat”. Sanz va afirmar que, “ens agradaria un nou model de ciutat, amb una gestió més eficient dels recursos públics i que els ciutadans no carreguin amb els errors, les incompetències dels polítics o amb els deliris que grandesa que hem patit tots. El nostre vot està condicionat a que en el proper exercici es facin unes ordenances més equitatives i el màxim de progressives possible amb un criteri de renda. Unes ordenances que tinguin més en compte la realitat social de Cambrils”.

Abstenció del PP

Des del PP, David Chatelain va argumentar la seva abstenció perquè “nosaltres proposàvem una baixada del 2% de l’IBI atenent a la baixada de l’Estat, però ho han desestimat i no els podem donar suport. Creiem que era imprescindible traslladar aquesta millora a les famílies”. Per altra banda, Chatelain també va apuntar que no s’ha introduït cap millora en cap subvenció.

Vot en contra de C’s i NMC

El portaveu de C’s, –Imanol Rico– va anunciar el vot contrari de la seva formació, manifestant que se’ls havia denegat totes les al·legacions presentades per C’s. Rico va reconèixer que l’ingrés en concepte d’IBI és molt gran per a l’Ajuntament, però s’hauria pogut reduir aquesta taxa i compensar-la amb d’altres ingressos. “El govern ha fet el més fàcil i hauria d’haver estat més valent, perquè que els ciutadans ja es van ajustar molt el cinturó amb una pujada del 32%. Creiem que es pot fer més amb menys i els que pateixen sempre són els ciutadans”, va dir Rico.

Finalment, el portaveu de l’NMC –Oliver Klein– va dir que votaven en contra perquè tampoc se’ls havia acceptat cap de les seves al·legacions. Quant a l’IBI, Klein va comentar que es podia haver fet un esforç i rebaixar-lo. De fet, la proposta de l’NMC era reduir-lo un 3% per a l’exercici de 2016. A continuació va fer un repàs de les propostes de la seva formació que anaven en la línia de quatre grans eixos: afavorir les famílies més desfavorides, foment de l’activitat econòmica, més mesures d’estalvi energètic i sostenible i aplicar quotes semestrals a determinats serveis.

Etiquetada como

Deja un comentario, solo usuarios registrados

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.