S’aprova inicialment el pressupost per a l’any 2021, de 47,7 milions d’euros, amb el vot en contra de tota l’oposició en bloc

Noticias

Es evidente y así se ha demostrado a lo largo de los diferentes mandatos municipales que el equipo de gobierno nunca o casi nunca atiende las propuestas de la oposición

No daremos ni pretendemos dar una clase de política municipal, no somos quienes para pretender eso

Lo que nos sorprende como vulgar ciudadano que somos, es que nos gastemos los dineros en cosas que no son imprescindibles. Por ejemplo la compra del Celler de la cooperativa, compra que se acerca al millón de euros

Si ponemos en marcha la imaginación, seguro que todos tenemos ideas para mejorar Cambrils. No todo han de ser obras faraónicas, ni de cara a la galería para ganar votos

Cambrils tiene montones de cosas para arreglar, pero, no son tan espectaculares

Ahir al matí es va celebrar un ple extraordinari telemàtic en el què, un dels punts principals va ser l’aprovació inicial del pressupost general de l’Ajuntament de Cambrils, els seus patronats i organismes autònoms

Imatge d’arxiu de l’edifici consistorial

En la sessió d’ahir, el regidor d’Hisenda –Jaume Gila– va ser l’encarregat d’explicar exhaustivament les xifres del pressupost municipal. Recordem que el passat divendres, l’equip de govern va presentar-lo en roda de premsa. Es tracta d’un pressupost per a l’exercici de 2021 de 47,7 milions d’euros –concretament, la xifra total és de 47.785.891,79 euros–. Això suposa un increment de 760.425 euros més respecte l’any passat, és a dir, un 1,62% més. Per àrees, el repartiment queda de la següent manera: àrea d’activitat econòmica: 1,9 milions d’euros; àrea de la Persona: 12,4 milions d’euros; recursos Interns: 8,8 milions d’euros; seguretat i vialitat: 7,1 milions d’euros i territori: 17,3 milions d’euros.

Quant als patronats, el Patronat de Música té un pressupost de 774.871 euros, el Patronat del Museu d’Història té un pressupost de 251.708 i el del Patronat de Turisme, 913.427 euros. Pel que fa a l’EPEL Ingesòl té un pressupost d’1,4 milions d’euros i Aparcam compta amb un pressupost d’1,1 milions d’euros.

Jaume Gila, regidor d’Hisenda: «Portem el millor pressupost possible»

Segons va explicar el regidor d’Hisenda, «es tracta d’un pressupost eficient i eficaç, portem el millor pressupost possible per part d’aquest govern. Vull fer un agraïment a l’oposició per les seves propostes, tot i no haver-ne acceptat cap. Les meves paraules són de mà estesa per poder treballar aquestes propostes durant l’exercici i tenir un punt de trobada». Gila va comentar que, «aquest pressupost garanteix la prestació d’uns serveis de qualitat, aborda un projecte de futur i de cohesió social fent un exercici de responsabilitat, realisme i planificació sense oblidar els criteris de prudència. Aquest és un pressupost que vol garantir els serveis que es presten, millorar el benestar i el progrés social; pressupost que vetlla perquè ningú es quedi enrere. De fet s’ha incrementant un 30% la partida destinada a ajuts d’emergència i ajudes assistencials. També aborda la millora del territori, la millora de l’administració i les noves tecnologies. És un pressupost que distribueix les àrees adaptant-les a les necessitats; una eina per superar la crisi de la covid-19, incrementar la resposta social a la crisi i reorientar l’economia de la ciutat».

Joan M. Artigau (no adscrit): «M’hagués agradat trobar un ajuntament valent, líder, amb caràcter, decidit i decisiu… un govern que sigui un referent i un motor al territori, però lamentablement continuem sent comparsa del carnaval dels desgavells»

En el torn d’intervencions de l’oposició, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va lamentar que no hi hagués «més complicitat amb l’oposició per elaborar uns pressupostos per als d’un any tant difícil». De fet, va afirmar que, «amb mi no hi comptin, senyor Gila, no tindrà el meu vot favorable, no vull ser soci d’aquest desgavell de números fets entrar dins del pressupost a cops de puny. Aquests pressupostos bé semblen el ‘Camarote de los hermanos Marx’, tot un estira i arronsa dels regidors. A més, els pressupostos són exactament els mateixos però amb un bon lifting per mirar de quadrar una mica les números i presentar el que vostès en diuen els millors pressupostos possibles. Amb la que cau i la que caurà vostès pretenen obtenir el meu suport per aprovar aquests pressupostos? Ja sabíem que totes les nostres propostes serien rebutjades, tot i amb això les vam fer, amb moltes hores destinades perquè tenim sentit del deure i de la responsabilitat. No ens podran negar mai que no col·laborem o que ens amaguem darrere de les adversitats». Segons Artigau, «des de l’oposició som molt sensibles amb la situació actual, cosa que no veig reflectida per part de vostès en cap dels capítols dels pressupostos. Són uns pressupostos irrellevants, poc escaients, gens ni mica a l’alçada de la situació ni a la necessitat del moment, viuen d’esquena a la realitat. Tenim uns carrers bruts, deixats de la mà de Déu, amb la gent molt molesta, desil·lusionada, desmotivada, resignada i molt preocupada pel futur incert i per la poca sensibilitat que mostra el govern. És un pressupost fosc, amb manca de recursos, d’idees, de projectes i de propostes per incentivar el comerç i l’economia local. No són imaginatius ni proactius sinó un copia i enganxa de l’any passat, gens revulsius… M’hagués agradat trobar un ajuntament valent, líder, amb caràcter, decidit i decisiu.. un govern que sigui un referent i un motor al territori, però lamentablement continuem sent comparsa del carnaval dels desgavells. Per tot plegat votaré en contra».

David Chatelain (PP): «El pressupost per a l’any 2021 hauria de ser la resposta a un any excepcional, i hauria de preveure per tant situacions excepcionals»

Per la seva part, el portaveu del PP –David Chatelain– també es va mostrar molt crític amb la proposta de pressupost per part del govern municipal. Va afirmar que, «el pressupost per a l’any 2021 hauria de ser la resposta a un any excepcional, i hauria de preveure per tant situacions excepcionals. Que ningú entengui excepcional en el seu sentit positiu, sinó més aviat tot el contrari. L’any 2020 ens ha portat un cúmul de desastres, sent el més recent el ciber atac que va deixar ahir mateix en l’aire la celebració d’aquest ple». Segons Chatelain, «vista la situació actual, algú es podria pensar que tindríem un pressupost adaptat a l’excepcionalitat que ens ha tocat viure. I resulta que no és així. Ens trobem amb un document que segueix el PAM, que ja de per si va ser un document poc ambiciós i fonamentat bàsicament en el catàleg de serveis que ja dona habitualment l’Ajuntament. Ens trobem amb un pressupost una vegada més continuista, i que com he dit no respon a les necessitats del moment. Només podem donar per bona la pujada d’un 30 per cert en recursos assistencials, ja que la resta implica una manca d’imaginació exasperant, i una vegada més la sensació de viure instal·lats en el dia a dia, sense un projecte clar de ciutat. Una vegada més queden fora d’aquest pressupost aspectes cabdals que són els que defineixen cap a on hem d’anar com a ciutat. Estic parlant de la gestió integral de l’espai públic cambrilenc, de què farem amb l’espai que deixa la retirada de l’antiga via del tren, de la necessària a mig termini estació d’autobusos, o de l’impuls d’un nou pavelló».

El portaveu popular va exigir una sèrie de mesures com: atorgar una línia efectiva de subvencions als propietaris de naus o empresaris amb activitats del polígon Belianes; acabar d’una vegada l’estudi de consolidació i expansió dels Polígons Belianes i Vilagrassa; impulsar el Pla Integral de reparació i millora dels vials i voreres de Cambrils;  la construcció d’un nou poliesportiu a Vilafortuny; establir un gran Pla de Rescat de les activitats comercials i crear un Fons de Reserva Covid-19. Chatelain també es va referir a d’altres projectes com el projecte d’urbanització a l’entorn de l’antiga via del tren; la nova estació d’autobusos, la remodelació del barri de la Llosa o la revisió de l’enllumenat públic. El PP va votar en contra.

Ana López (PSC): «El govern no governa, desgoverna i malgasta els recursos i perd oportunitats»

Per la seva part, el PSC va votar en contra de la proposta. La portaveu del PSC, Ana López, va contradir el govern qui va definir el pressupost com «una eina enfocada a la reactivació sòcio-econòmica del municipi». En realitat, segons va dir López, «estem davant d’un pressupost ordinari amb serveis de tota la vida, que paga la ciutadania i que, a més, té marge de millora». La portaveu socialista també va lamentar «la manca de coherència política posant un seguit d’exemples: diuen que s’han vist obligats a redissenyar l’estratègia i l’acció de l’Ajuntament prioritzant allò que ara és més necessari: és a dir, la compra del celler de la Cooperativa. Diuen que han posat en marxa un pla de reactivació econòmica i social. Jo els hi dic que són paraules boniques, buides de contingut. La seva visió política ha estat pagar 1 milió d’euros al banc, tres anys abans del previst. Diuen que hi ha hagut un esforç en posar en valor la primera convocatòria d’ajudes directes a les empreses per 200.000 euros; de les que se’n beneficiaran 440 empreses. Quantes s’han presentat? Saben que tenim unes 1.000 empreses a Cambrils, sense comptar el sector de l’allotjament? I municipis veïns ja van per les segones i terceres ajudes».

La portaveu socialista va afirmar que, «les millores són insuficients, perquè vostès han desaprofitat l’oportunitat de fer un pla de xoc i avui aprovem un document numèric amb una explicació política adornada. No hi ha objectius, no hi ha planificació ni accions concretes a curt, mitjà i llarg termini. El govern no governa, desgoverna i malgasta els recursos i perd oportunitats. Els seus errors, la seva prepotència, la seva falta d’autocrítica i la seva negativa a escoltar i acceptar altres propostes les paguem entre tots».

Juan Carlos Romera (Cs): «Falta lideratge, s’han de prendre decisions per donar solucions a les necessitats que s’estan patint; lamentem la pèrdua d’aquesta oportunitat»

Des de Ciutadans, Juan Carlos Romera va dir que, «hem anat dient que era vital arribar a un pacte de ciutat per aquests pressupostos, per poder sortir-nos de la crisi i donar solucions. La nostra estesa de mà era per treballar i ens hem trobat amb un escenari d’anar a corre-cuita. Des de l’oposició hem fet desenes de propostes per aquest pressupost, perquè tenen una oposició molt responsable. Són uns pressupostos que és un ‘copia i enganxa’ del de l’any passat amb un parell de pinzellades noves: la compra del celler de la Cooperativa i el projecte de la rambla de Jaume I, tot i que el projecte tampoc el coneixem. Ens preocupa i molt, perquè aquesta no és manera de treballar., L’oposició sí ha estat responsable, hem estès la mà i no ha estat corresposta per posar-nos d’acord en allò que és essencial. Segons va dir Romera, «falta lideratge, s’han de prendre decisions per donar solucions a les necessitats que s’estan patint; lamentem la pèrdua d’aquesta oportunitat». Des de Cs, van votar en contra.

 

Deja un comentario, solo usuarios registrados

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.